KELEMEN Attila
www.gordian.ro
Figyelő 
Nem hivatalos román–magyar párbeszédoldal
A legnézettebb romániai magyar internetes oldalt, a Transindexet kiadó Média Index Egyesület új, ez alkalommal román nyelvű site-tal rukkolt elő. A nemrég indult, magát a párbeszéd nem hivatalos román oldalának valló Gordian az általa bemutatott széles adatmennyiségnek köszönhetően máris a román–magyar problematika egyféle referenciaoldala.

A Gordian többek között magyar nyelvű kurrens politikai publicisztikát közlő, hetente frissülő fordítás-adatbázis (jelenleg mintegy 130 fordítást tartalmaz). A fordítások tematikusan is csoportosítottak, de mód van a gyors belső keresésre is. Nincs tabu-aspektus, s ez a román–magyar kapcsolatok szempontjából releváns lehet. A megjelenést követő 1-2 héten belül itt többnyire olvashatóvá, elérhetővé válik az írás. Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy ha a románul nem tudó magyar olvasó a román sajtó magyarság-, Magyarország-, függetlenedés-releváns anyagaira kíváncsi, ezt a http://gordius.transindex.ro címen érheti, olvashatja el.

A fordítástár mellett, a www.gordian.ro-n egy háttéranyagnak kitűnően használható demográfiai és szociológiai statisztikákat tartalmazó kis adatbázis is elérhető.

Ez az oldal, abszolút újdonságként, megteremtette annak a lehetőségét, hogy románok és magyarok egy teljes mértékben interaktív fórumban átbeszélhessék mindazt, ami szerintük elszakítja őket egymástól, illetve összeköti őket. Nem beavatottak számára nem árt kitérni arra, mi a különbség a fórum és a chat között. A chat a pillanatnyi beszélgetési inger levezetésének eszköze: amit egy chatbe beírsz, azt a későbbi hozzászólások lenyomják a képernyőről, eltüntetik. A fórumban megmarad a hozzászólásod, visszakereshető, fejedre olvasható, ami azt is jelenti, hogy több megfontoltságot, komolyságot, szellemi igényességet követel. A fórumokban több a lényegre törő vita, a különféle fórumokat gyakran a lapok is szemlézni szokták, az általuk tartalmazott hozzászólások oknyomozó riportok kiindulópontjául szolgálhatnak. És nem utolsósorban, a fórum, szerencsés esetben, közösséggé formálódhat!

A Gordian-fórumnak 7 „szobája” van (Románia országimázsa, A román–magyar politikai kapcsolat, A magyarok szövetsége, A Provincia emancipálódása, A történelmi múlt újraértékelése, Kulturális interferenciák, Határközi ajánlatok). Ezekhez a kérdésekhez bárki hozzászólhat, de a működtetők bejelentették, hogy a személyeskedést és a monitor pixelt nem tűrő hozzászólásokat nem engedik meg. Az eddigi hozzászólók szavaiból úgy tűnik, hogy a Provincia folyóirat mellett ez a fórum az, amely – potenciálisan – az „alternatív román–magyar valóság gyára”.

2001.10.12.

a cikk *.pdf formátumban