Colectiv de semnatari
Protest
Actualitate 
Aflăm cu îngrijorare că ministrul Educației Naționale a retras avizul mai multor manuale, printre care și pe cel al manualului de istorie de clasa a XII-a, elaborat de un colectiv de profesori clujeni sub coordonarea istoricului Sorin Mitu și editat de Editura Sigma. Cu doi ani în urmă, acest manual a fost supus unor contestări violente de către o serie de oameni politici, jurnaliști și chiar membri ai breslei istoricilor în cadrul unei campanii denumite atunci „scandalul manualelor alternative”. Alți oameni politici, ziariști și istorici au protestat însă cu privire la ceea ce ei au numit manipularea opiniei publice românești prin satanizarea unui manual.

Analizele specializate apărute între timp au evidențiat țelurile politice și ideologice ale respectivei campanii, precum și implicațiile ei economice și electorale. Ele sînt transparente pentru oricine își pune serios întrebarea la ce bun un asemenea scandal, cînd pe piața de manuale existau încă patru sau cinci elaborate pe baza aceleiași programe și aprobate de ministerul de resort.

Remaniat în două ediții succesive, eliminînd asperitățile de care fusese acuzat, manualul de la Editura Sigma a încetat să mai facă obiectul controverselor, fiind chiar recomandat de unii dintre cei care anterior se pronunțaseră împotriva lui. Și, cu toate acestea, doamna ministru al Educației Naționale a decis personal retragerea avizului, după ce comisia ministerială special desemnată avizase din nou reapariția.

În aceste condiții, măsura nu poate decît să capete conotații grave. Este oare normal ca tocmai Ministerul Educației Naționale, chemat să schimbe ceva fundamental în mentalitatea dominantă, să promoveze pluralitatea opiniilor și toleranța umană, să dea exemplul unei asemenea cenzurări, evitate și de Parlament la vremea respectivă? Este potrivit ca într-o țară cum este a noastră, unde nici măcar Hitler și Zelea-Codreanu nu au fost interziși, acest regim de suprimare a libertății de expresie să fie inaugurat tocmai cu un manual de istorie destinat liceului? Crede oare doamna ministru Andronescu că deciziile administrative sînt cele care pot tranșa cel mai potrivit diferențele de viziune asupra trecutului?

Prin discuțiile de o anvergură fără precedent în istoria intelectuală a României, prin ecoul său național și internațional, manualul de istorie pentru clasa a XII-a publicat de Editura Sigma merita, mai curînd, o mențiune cordială. El a contribuit decisiv la radiografierea morală, ideologică și politică a României de după 1989. Recenta măsură prohibitivă a Ministerului Educației Naționale nu va știrbi meritele acestei cărți. Cel mult va mai semnala o sincopă în funcționarea mecanismelor democrației românești.

Prin prezenta notificăm public protestul nostru cu privire la scoaterea manualului de la Sigma de pe piața de carte școlară din țara noastră.

Radu Afrim, Ágoston Hugó, Bakk Miklós, Mircea Boari, Marius Bucur, Ruxandra Cesereanu, Al. Cistelecan, Marius Cosmeanu, Caius Dobrescu, Vasile Ernu, Hadházy Zsuzsa, Magyari Vincze Enikő, Molnár Gusztáv, Ovidiu Pecican, Antonela Capelle-Pogăcean, Traian Ștef, Virgiliu Țârău, Daniel Vighi.

2001.09.02.

articolul în format *.pdf