Sabin GHERMAN
Scrisoare către provinciali
Actualitate 
Stimată Redacție,
citesc de cîtva timp, cu surprindere, prin diverse ziare sau în Provincia, atacuri ale unor intelectuali din cercul Dumneavoastră redacțional la adresa proTRANSILVANIA, Ligii Transilvania-Banat sau a mea personal.

Bineînțeles că fiecare este liber să-și exprime opiniile, iar, în ceea ce mă privește, cred că, dacă eu am avut dreptul să mă satur de o anumită Românie, și acea anumită Românie are dreptul să se sature de mine. Așa este democratic.

Dar există niște chestiuni care cred că se cer lămurite:

1. De unde pînă unde suspiciunile că aș face parte din diverse cercuri revizioniste ungare?

2. De unde pînă unde suspiciunile că aș fi o „diversiune internă pentru a mina înseși ideile descentralizării”? Ați risca, între noi fie spus, ca, pentru un articol, pentru o idee promovată, să vă pierdeți slujbele, să fiți anchetați pentru trădare și complot împotriva statului unitar, să fiți nevoiți să vă trimiteți nevasta, pe bani de împrumut, cu taxiul la serviciu sau să fiți șicanați prin tribunale cel puțin de două ori pe lună?

3. Este înduioșător cum ocoliți, în ceea ce privește demersul nostru, ideea, valabilă și ea în contextul democratic al „audiatur et altera pars”, că organizația noastră s-a născut chiar pentru a promova ideea descentralizării, a regionalismului... Așa cum o fi această organizație, fără fonduri, fără mari experiențe politice, dar cu bună credință și, mai ales, cu curajul de a-și recunoaște greșelile...

4. Faptul că numele meu apare pe tot felul de site-uri „iredentiste” nu este un fenomen controlabil. Internetul aparține tuturor și nu sînt convins că numele Dumneavoastră nu este în aceeași asociație.

5. Nu deținem adevăruri sau soluții absolute, așa că nici Dumneavoastră nu le dețineți. Dar nici nu promovăm exclusivismul și atacurile sub centură, bazate pe „bîrfe, zvonuri, șușanele”. Și nu credem că ar fi în interesul vreunei părți un război de catifea, dus pe diverse culoare, spre satisfacția politicienilor de circumstanță.

6. Am spus mereu că nu mă consider un om politic. Dar nu trebuie să uitați că, în sondaje, (iunie 99, MMT), 37% dintre ardelenii români și 44 % dintre bănățeni erau de părere c㠄Sabin Gherman le reprezintă interesele”, că 55 % dintre aceștia erau pentru autonomie administrativă, 57% pentru autonomie financiară. Aceste date se datorează și acțiunilor noastre, așa cum or fi ele, cîteodată pline de gafe, dar duse mereu cu sinceritate.

7. Trebuie să recunoașteți că, din păcate la noi, un demers intelectual, așa cum este demersul Dumneavoastră, rămîne unul izolat. Trebuie să recunosc că un demers pentru mase, așa cum se vrea al nostru, are nevoie ca de aer de girul intelectualilor. Dacă aveți o nelămurire puteți oricînd contacta și proTransilvania și Liga Transilvania-Banat. Asta – în locul cuvintelor plimbate intelectual prin cerul gurii și apoi aruncate în lume ca adevăruri absolute...

8. Mă întreb, că-i democratic, cum de nu ați apărut decît după acel „monstruos” M-am săturat de România? Să fie sfioșenia intelectuală de a planta un copac sau bucuria meschină de a aștepta culesul roadelor și organizarea (ce vremuri...) a mai știu eu ce Zile ale Recoltei?...

9. La 30 septembrie m-am întors de la Bruxelles și probabil Liga Transilvania-Banat va deveni membra unei Alianțe europene din Parlamentul European, prin noiembrie. Și asta datorit㠄obișnuitului”, „semidoctului” Sabin Gherman, incapabil să înțeleagă identitatea politică suprastatală, regionalismul, unitatea în diversitate... Sau europarlamentarii belgieni, portughezi, spanioli, italieni etc. or fi și ei diversioniști și iredentiști?...

10. Ce vremuri...

Cu (ponderat) respect, S. Gh.

SABIN GHERMAN s-a născut în 1968, la Zau de Cîmpie, județul Mureș. Este jurnalist liber profesionist, președintele Ligii Transilvania-Banat. Phalus scriptum, București, 1991; Bă Ghermane, Cluj, 1993; M-am săturat de România, Monitorul de Cluj, 1998.


2001.10.07.

articolul în format *.pdf