Cristiana TEOHARI
Ce nu trebuie sau ce trebuie făcut?
Actualitate 
În urma emisiunii din careva duminică nu demult trecute, a lui Cristi Tabără, am rămas în minte cu ecoul unei remarci a unuia din invitați: intelectualii de la noi sînt mai mult o forță reactivă, decît una activă. Comentează evenimente petrecute, fac studii, comparații, speculații, dar nu mai mult.

Citesc cu regularitate cîteva ziare, printre care și Dilema și 22, care, pentru mine, sînt un adevarat refugiu. Și constat cît de adevărată este remarca aceea de duminică: doar comentarii, opinii, critici – nici o soluție. Și mă întreb de ce. Dacă nici de la intelectuali nu primim soluții, de la cine să mai așteptăm?

Avem nevoie de un lider. Un lider de acțiune, poate că ar trebui să specific. Dar un lider care să acționeze în baza unui program, a unei ideologii, a unei strategii pe care, de bună seam㠖 mă gîndesc eu cu mintea mea puțin㠖 niște intelectuali ar trebui să le producă.

Faptul că în 2000 am ajuns să alegem între două personaje atît de fără speranță spune foarte multe. E atît de vlăguit neamul ăsta încît nu mai e în stare să dea nimic mai de substanță? Sînt convinsă că sînt mulți care așteaptă un semn care să ne trezească la acțiune. Sînt convinsă că aceleași sacrificii pe care le facem azi pentru bunăstarea unor „vîrfuri” (ierarhice, nu valorice!), le-am face cu zîmbetul pe buze dacă ni s-ar oferi perspectiva unor schimbări de fond. Chiar dacă noi n-am mai apuca să le gustăm beneficiile, dar măcar am ști că lăsăm în siguranță generația de mîine.

Memorandumul a stîrnit valuri imense. Cei mai mulți au fost împotrivă, cîțiva neutri, nici o aprobare evidentă. Nu pledez pentru Memorandum. Poate pentru că, într-adevăr, are fisuri sau poate în virtutea unor prejudecăți înrădăcinate de decenii, și pe mine m-au deranjat unele puncte ale lui. Nu-i susțin neapărat conținutul. Dar ceea ce mă face să-l susțin cu tărie este că a oferit o alternativă. Nimeni n-a făcut asta pînă acum. Și ce dacă nu-i perfect? E ceva care poate fi perfectat. Dar există ceva! Ceva pe care se poate lucra. De ce nu avem asemenea zeci de alternative ca să avem de unde alege? De ce cei care l-au negat n-au pus nimic în loc? Cel mai ușor e să spui ce NU TREBUIE făcut. Dar nu mă ajută cu nimic o asemenea atitudine, nu construiește nimic! Aș vrea să văd ce TREBUIE făcut.

Poate că intelectualii, mai ales cei care doar stau și sporovăiesc de pe margine, ar trebui să mai coboare uneori din sferele lor prea „intelectuale” și să-și asume mai cu răspundere rolul pe care l-au avut întotdeauna în istorie.

CRISTIANA TEOHARI s-a născut în 1963, la Roșiori de Vede, jud. Teleorman. Inginer geolog, profesor de geografie la București.


2002.01.23.

articolul în format *.pdf