Descrierea proiectului

Suplimentul urmeaza sa apara, concomitent, o data pe luna, in cele doua cotidiane regionale - Ziua de Ardeal (editia in limba romana) si Krónika (editia in limba maghiara), ambele ziare fiind nu doar "gazdele", ci si editorii lui. Fiecare numar va avea o tema unica, atat pentru colaboratorii romani, cat si pentru cei maghiari, articolele urmand sa se traduca, reciproc, pentru fiecare editie. Cei doi redactori responsabili, Alexandru Cistelecan si Gusztáv Molnár vor dispune de o autonomie completa fata de conducerile ziarelor. Problemele de administratie, tiparire si difuzare vor fi asigurate de cele doua cotidiane.

Publicatia nu se va rezuma la transmiterea unor valori culturale create intr-o anumita limba in mediul cultural paralel, conceput si perceput ca "altul" (desi nu va ignora nici aceasta modalitate de cunoastere si apropiere), ci va urmari cu prioritate crearea unui spatiu public comun romano-maghiar in Transilvania, interpretand constructiv traditiile si istoria comuna. Vor avea precadere acele abordari si concepte care sa permita construirea unei viziuni comune asupra principalelor aspecte ale traditiilor istorice, politice, culturale si civilizatorii, in ideea unui demers pozitiv asupra actualitatii, suplimentul facilitand confruntarea de idei bazata pe acceptarea unui limbaj si a unui sistem de valori impartatite de ambele comunitati.

Suplimentul nu-si propune sa propage un transilvanism desuet (si nici sa reactualizeze alte valori anacronice), conceput ca un surogat menit sa "inlocuieasca" identitatile. El vrea sa fie promotorul unor abordari pragmatice, constructive, fara prejudecati si reticente, propunandu-si sa dezbata cu franchete toate aspectele legate de convietuirea celor doua comunitati in cadrul statului roman.